Tri dni zasuti

Poleti, med aprilom in septembrom 1916 je na Soški fronti kamenje zasulo kaverno, v kateri je bilo sedem avstro-ogrskih vojakov. Rešili so jih po treh dneh. Po ustnem izročilu je bilo to na Sabotinu. Med zasutimi je bil tudi Petar Mamić, rojen 1883 v vasi Lokvičići v bližini Imotskega na Hrvaškem. Mamić je bil zaradi izčrpanosti poslan v bolnišnico v zaledje. 27. oktobra 1916 je umrl v vojaški bolnišnici v Doboju (Bosna in Hercegovina). Služil je v domobranskem polku LIR 37 s središčem Dubrovniku, v rekovalescentnem oddelku. Seveda se priporočam za vsako informacijo, povezano s sedmerico, ki je bila iz zasute kaverne rešena tretji dan ( Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. , tel. 05-639-42-69). Dosedanje poizvedovanje pri poznavalcih namreč ni obrodilo sadov.
V dunajskem vojnem arhivu smo našli podatke o tem, da je bil zdravljen v bolnišnici v Sisku. Strel v prst je dobil v prvih bojih med Avstrijo in Srbijo septembra 1914. V zagrebškem državnem arhivu pa smo našli njegovo ime med izgubami. Naslednje leto pa je bil njegov polk prestavljen na novo Soško fronto. Aprila 1916 je bil na obisku doma. Tisto leto je bilo za njegovo nosečo soprogo Ružo Nosić in štiri otroke (najstarejši Ljubo je imel 12 let, najmlajši Ante pa 2) zelo težko. Potem so v dobrem letu v hišo prišle tri smrti. Avgusta je umrl njen tast, Petrov oče. Potem je sledila novica o smrti moža. Oktobra 1917 pa je po nekaj mesecih umrl še njun najmlajši sin, ki se je rodil že po očetovi smrti januarja 1917.Petrov sin Ljubo Mamić (1904-1988) je vse življenje iskal očetov grob. Isto željo je imel tudi njegov vnuk Ivan Mamić (r. 1944). Iskanje se je končalo poleti leta 2013, ko sva vnuk Ivan in pravnuk, moja malenkost, našla približno lokacijo groba na pokopališču v Doboju.Zgodba je v tem trenutku kratka, a prepričani smo, da bo prej ali slej dobila svoje nadaljevanje. Nenazadnje po vsem svetu živi že več kot 150 njegovih potomcev.Tino Mamić
ob fotografijah:-Petrova vnuk in pravnuk na pokopališču v Doboju, kjer je bil (pra)ded pokopan.-Petrovo ime v seznamu avstroogrskih izgub, ki ga hranijo v Zagrebu. Seznam je zelo dober vir, čeprav so novice bile objavljene s precejšno zakasnitvijo. Upati je, da bo ta seznam prej ali slej digitaliziran.-Dokument o Petrovem pokopu, ki ga hrani dunajski vojni arhiv.

Main page Contacts Search Contacts Search